top of page

Başkalarına Söylemeyin Derim


Zaman hızla akıp gidiyor. Hayalleriniz için hiçbir şey yapmazsanız,  her şey hayal olup gidecek. Anı yaşamanın hazzıyla veya telaş içinde telef olurken, derinlemesine düşünmeye vakit bulamıyor olabilirsiniz. Ama bir an bile olsa iç hesabımızı yapmaktan kaçınmadan, ısrarla geçiştirmeden hayatta olmak istediğim noktada mıyım? Sorusunu kendine sormalı insan.

Başarılı olan insanların hikâyelerine baktığımızda her birinin hedefler koyup o hedefe ulaşmak için çabaladıklarını görürüz. Onlarda önce hayal kurmuşlar,  ama devamında hayallerini olgunlaştırarak bir sonraki seviyeye dönüştürüp, bir hedef haline getirerek o yöne ilerleyip başarıya ulaşmışlar.

“Büyük işler başaran herkesin büyük bir hedefi vardır, bakışlarını yüksek, bazen imkânsız görünen bir hedefe sabitlemişlerdir.”Orison Swett Marden(SUCCESS dergisinin kurucusu)

Hedef belirlerken insan önce kendine karşı dürüst olmalı, sonra topluma karşı da dürüst hedefler koymalı. Eğer değer odaklı bir hedef koyarsa insan aldığı her nefes ona hizmet ederken, toplumun nefesi de rüzgâr olur, tüm hayatı sakin bir havada bile yelkenleri şişen, rotasında giden gemi gibi olur. Üstelik değerleri doğrultusunda yaşayan insan, belli sonuçlara odaklanmadan hayatının her anında keyif alabileceği deneyimleri bulur. Devamında kendilerini mutlu oldukları gibi motivasyonları ile başkalarının mutluluğuna da vesile olur.

 

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez”. Montaigne

Bir yola çıktığınızda yeter ki bir hedefiniz belli olsun, bir rotanız olsun, yanınıza alacağınız azık ta sabır olsun. Sabır olsun ki daha rahat hareket edebilesiniz. Unutmayın! Rotasız gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez, edemez.

Hedefler bir yol haritası gibidir. Açıkça tanımlanmış hedefler, nereden başladığınızı, şu anda nerede olduğunuzu ve ne kadar ileri gitmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olduğu gibi atalete düşmenize de engel olur.

Toparlayacak olursak, hedef belirlemenin birden çok faydası vardır. Kısaca en önemlilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

·         Hedefler odaklanma sağlar ve motivasyonunuzu artırır.

  •    Hedefler, erteleme hastalığına düşmenizi engeller,

·         Hedefler kişinin kendini geliştirmesini sağlar ve ilerlemesine yardımcı olur.

·         Hedefler geleceğinizi netleştirerek farkındalığınızı artırır.

·         Hedefler özgüveninizin artmasına yardımcı olur.

·         Hedefler mücadele arzusu verir.

 

“Herkesin, bu dünyaya tırmanmak için gönderildiği kendi Everest Dağı vardır.”Seth Godin

Hedeflerimizi başkalarına söylemeli miyiz?

Acaba, hedefini başkalarıyla paylaşanlar, hedeflerine daha zor ulaşıyor?

Bu gerçekten doğru olabilir mi?

Sizde kendinize hedefler koyduğun da herkese anlatanlardan mısınız?

Yoksa “bir şey netleşmeden söylemeyeyim yoksa nazar değer” diyenlerden misiniz?

İnsanların çoğu; hedeflerinizi diğer insanlarla paylaşırsanız, hem sosyal baskıdan kurtulacağınızı, hem de sözünüzü tutmak için hedeflerinize daha kolay ulaşacağınızı savunur.

Aslında tecrübeyle sabit. Söylemen veya söylememen gerektiğini eminim hepiniz tecrübe etmiş olmalısınız.

İlla da dayanamayacağınızı düşünüyorsanız anlatacağınız kişiyi gerçekten iyi seçmelisiniz. Bu kişi asla sizi yolunuzdan çevirmeyecek, size motivasyon sağlayacak, kişiliğinizi değil, hedef belirlediğiniz işi öveceğini bilerek yorum yapacağına emin olmadan hedeflerinizi paylaşmayınız.

Son zamanda yapılan bilimsel birçoğumuzun yaşadığı bu durumun sebebi hakkında açıklık getirdi.

Chicago Üniversitesinden Ayelet Fishbach, önceki araştırmaları inceleyip, negatif ve pozitif geri bildirimlerin hedeflerimize ulaşmadaki rolünü anlamak için yeni çalışmalar yapmış ve ilk olarak motivasyonu sürdürmenin ‘Hedefe Bağlılık’ ve ‘Gelişme Kaydetme’yle ilgili olduğu sonucuna varmış. Bu iki kavramın önemi büyük.

Şöyle diyor:

  • Olumlu geri bildirim bir hedefe bağlılığı işaret ettiğinde motivasyonu arttırır. Ancak,

  • Olumlu geri bildirim gelişimi işaret ettiğinde aslında motivasyonu azaltır.

 

Sizde de benim gibi hedeflerinize ulaşmanın ve başarılı olmanın sırrı onları kimseye anlatmamak diye düşünenlerdenseniz, çok dikkatli olmamız gerektiğini anladık sanırım. Dayanamayacaksanız, söylemek yerine yazmayı deneyin. Bu onları daha net hale getirecektir.Bu üretim etkisi diye ifade ediliyor.

Nereye gittiğini bilen kişiye yol vermek için, dünya bir yana çekilir.” David Star Jordan

Not: Burada yer alan bilgi, yorum ve görüşler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Zaman

bottom of page