top of page

Konut Kiralarında Fahiş Artışlar Yaşanıyor


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  şu anda İstanbul'da kiralarda ciddi artış olduğunu belirtti.

“Kiralardaki fahiş artışlar önce kentsel dönüşümle başladı.  Salgın dolayısıyla memleketine giden bazı aile ve öğrenciler dönüşe başladı. Üniversite sonuçlarıyla birlikte de bir talep oluştu. Yabancılar geliyor, onlar da piyasayı yükseltti. Hepsi üst üste gelince birkaç sebepten dolayı şu anda böyle bir tablo ortaya çıktı."  Avcılar' da 1.000 TL'lik ev, 2 bin 500 TL'ye çıktı, Suadiye' de, Bostancı'da kiralar 4-5 bin TL'ye çıktı ki bu bahsettiğim fiyatlar 2 artı 1 evler için geçerli. 3 artı 1 evler zaten uçmuş durumda, 7 bin TL, 8 bin TL, 10 bin TL diye gidiyor.”diye konuştu.

Kira zammının TÜFE' den fazla olamayacağını belirten Aşa, "En üst limit bu. Bunun üstünde yapamazsın, altında yapabilirsin. Eğer ev sahibi bunu yaparsa (TÜFE' nin üstünde zam), kiracı da yanlışlıkla öderse kiracının bunu geri isteme hakkı var. İki taraf anlaşmadığı sürece mal sahibinin TÜFE üstünde artış yapma hakkı yok."diye ifade etti.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük de kira artışlarındaki yüksekliğe dikkati çekerek, kendilerine bu konuda çok sayıda şikâyet geldiğini anlattı.

“"Ev sahipleri TÜFE kuralına uymuyor, daha da arttırmak istiyor ve çeşitli bahanelerle mevcut kiracıyı çıkarıp daha yüksek kirayla evlerini kiraya vermek istiyor. Mevcut kiracıların, tüketicilerin karşılaştığı en büyük sorun bu.”

Gelen göçlerle birlikte konut talebinin artması sonucu mevcut konutların ihtiyaca yanıt veremediğini, buradan kaynaklanan bir artış olduğunu aktaran Küçük, sebeplerin tamamı birleştiğinde ciddi bir şikâyet yoğunluğunun kendilerine geldiğini Söyledi.(Kaynak: AA. Fatma Eda Topçu’ nun haberi)

Kira artışları ile ilgili bilinmesi gerekenler neler?

 

  • Kira Artış Oranı Neye göre belirlenir?

 Kira artışının bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranını geçemez. Eğer anlaşılan bir oran varsa ve bu oran TÜFE oranının altında ise bu oran üstündeyse TÜFE oranı uygulanır.

 

  • Artışta hangi tüfe oranı esas alınacaktır?

Yargıtay tarafından  son 12 ayın yıllık TÜFE oranlarının ortalaması alınmak suretiyle kira artış oranının belirlenmesi gerektiğine hükmedilmiştir. Keza, bu konu 17 Ocak 2019 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle de yasalaşmıştır.

“Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.”

 

  • Kira artış oranının belirlenmesinde ya uyuşmazlık çıkarsa?

Kira artış oranına ilişkin bir hüküm bulunmuyorsa, bu durumda taraflar TÜFE oranını geçmeyecek şekilde aralarında anlaşmalı, anlaşamamışlarsa Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmalıdırlarHâkim, kiralananın durumunu göz önüne alarak TÜFE’ yi geçmemek üzere (uygun şekilde) kira artışını belirleyebilmektedir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page