Bilin ki "cesaret kendini korkmadan eleştirebilmektir."
SWOT analizi; bir stratejik planlama tekniğidir. Bu nedenle kariyerinin, iş hayatının henüz başında olan kişi ve kuruluşların (şirketlerin) aslında kendisine sorması gereken birçok sorudan meydana gelir. Örneğin; hangi noktadayım, rakiplerime göre avantajlarım nedir? Zayıf noktalarım var mı? Varsa bunlar nelerdir? Ne tür risklerle karşı karşıya kalabilirim? Bu ve bunlara benzer sorular şahsınız ve işletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini anlamanıza, gerektiğinde fırsatların farkına varmanıza, gerektiğinde ise karşılaşabileceğiniz tehditleri görmenize yardımcı olacaktır.
SWOT analizi sayesinde bir işe başlarken veya devam ederken, ciddi bir strateji oluştururken aynı zamanda da rakiplerinizi anlar ve onlarla başarılı şekilde rekabet edebilirsiniz.
SWOT kelimesi, İngilizcedeki dört kelimenin baş harflerinden oluşur. Bunlar; güçlü yönler (Strenghts), zayıf yönler (Weaknesses), fırsatlar (Opportunities) ve tehlikeler (Threats) kavramlarının ilk harflerinin birleşiminden adını alır. Türkçe karşılığı olarak GZFT olarak düşünülebilir.
SWOT Analizi Neden Önemlidir?
SWOT analizinin en temel amacı; bir nevi ayna görevi görmektir. Kurumsal amaç ve hedeflerin gerçekleştirilebilmesi yolunda bir yandan güçlü yanlarınızı ortaya çıkartırken bir yandan da zayıf olduğunuz yönleri size göstererek giderilmesini sağlar. Aynı zamanda pazardaki fırsatları ve tehditleri tespit ederek yükselmenizi ve başarı kazanmanıza destek verir. Neredeyiz? · Nereye gitmek istiyoruz? · Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz? · Başarımızı nasıl takip eder ve değerlendirebiliriz? Gibi sorularla en doğru adımları atmanızı sağlar.
SWOT analizi nasıl yapılır?
Gerçekçi ve dikkatli olmak kaydıyla;
1.İşlem iç analiz: Şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini listeleyin. Bunlar, sahip olduğunuz belirli beceriler veya çalışanlarınız olabileceği gibi, aynı zamanda sahip olduğunuz kaynaklar ya da başarılı bulmadığınız iyileştirilmesi gereken alanlar olabilir.
Sizi rakiplerinizden üstün yapan şeyler ne?
Yetenekleriniz, becerileriniz, başarılarınız, eğitimleriniz ve bağlantılarınız vb. Örneğin; Sizin kullandığınız ancak diğerlerinin kullanamadığı en düşük maliyetli kaynaklar var mı? Daha çabuk yeni bir ürün ve strateji mi geliştirebiliyorsunuz?
Rakipleriniz sizin neyi iyi yaptığınızı düşünüyor?
Örneğin, bilgi ve becerisi daha yüksek çalışanlara sahip olduğunuzu mu ya da daha yeni ve ileri bir teknolojiye sahip olduğunuzu mu düşünüyorlar?
2.İşlem pazar veya çevre analizi: Pazarda neler eksik? Siz bu eksiklerin hangilerini gerçekleştirebilecek fırsatlara sahip olabilirsiniz? Buna yardımcı olacak ve mentorluk yapacak kişiler tanıyor musunuz? Ülkedeki ekonomik ve sosyo-kültürel gelişmeler müsait mi? Yatırıma uygunluk veriyor mu?
Pazarınızı ilgilendiren hükümet politikası değişiklikleri, yeni yasal düzenlemeleri ve yerel etkinlikleri öğrenmek için çok ciddi bir araştırmaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
3.İşlem rekabet analizi: Rekabette size zarar verebilecek engeller neler? Değişen teknoloji, sizin için bir tehdit mi? Rakipleriniz hangi yönlerinizi zayıf görüyor olabilir? İyi yapamadığınızı düşündüğünüz ve bu nedenle kaçındığınız işler neler? Finansal sorunlarınız var mı? Varsa bu sorunlar rekabet etmenizde ne denli etkili?
Unutmayın; her şeyde iyi olduğunu iddia etmek veya her şeyin güzel gittiğini söylemek gibi bir hataya düşmeyin. Bu değişim ve gelişiminizi durdurmanıza sebebiyet verir.
4.İşlem müşteri analizi: Hedef müşteri kitlenizi belirleyin ve ihtiyaçlarını öğrenin. Müşteri ile ilişkilerinizi iyi analiz edin. Müşteri sadakatini ölçümleyin. Satış, pazarlama ve hizmet kalitesinde veya veriminde dönem dönem düşüklük yaşıyor musunuz? Bunlara sebep olan unsurlar nelerdir? Tespit edin.
Kısaca anlatılan bu işlemleri uyguladığınızda hem iç hem de dış faktörleri değerlendirmiş olacaksınız. Tüm bunları yaparken üst yönetimin de dâhil olması oldukça önemlidir. Çünkü bu bir strateji analizi ve sonucunda onlarda alınacak aksiyonların içinde olacak.
Bilin ki “cesaret kendini korkmadan eleştirebilmektir.”
Faydalı olması ümidiyle…